Virtual Tour

Lärkstaden i Stockholm

Här har vi valt att visa ett av våra referensobjekt i virtual tour.

Klicka på filmen för att öppna i virtual tour.Stockholm är en stad med en gedigen historia där kvarter har utvecklats i takt med att folk har bosatt sig. Det finns flera områden som byggts där det tidigare har funnits bebyggelse och därför så kan man se att gatunät och stil på bebyggelse kan vara lite brokigt och nästan upplevas som att det råder brist på logik. När man talar om Lärkstaden, eller Lärkstan som området också kallas för, så handlar det om ett område som finns på dagens Östermalm. Den större delen av bebyggelsen uppkom under 1900-talets tidiga hälft men det här är ett område som har mycket äldre anor än så. I södra Lärkstaden så finns det gott om bostadshus medan den norra delens vackra villastad används för ambassader och för kontorsverksamhet.

Lärkstaden en inofficiell stadsdel

Det som är lite spännande med Lärkstadens karaktär är att vi här talar om en stadsdel som inte har officiella gränser. En del skulle säga att Lärkstaden tillhör Stockholms innerstad medan andra bestämt hävdar att den är en del av Östermalm. Huvudgator i området är Karlavägen, Valhallavägen, Odengatan och Uggelviksgatan. Man kan också referera till det område som ligger norr om Östermalmsgatan där det tidigare fanns gator med lärknamn. Allt som allt så handlar det om cirka 15-16 kvarter och nära 2000 invånare som ser sig som Lärkstadsbor.

Namngett efter fåglar eller…

Det är lite intressant att se på hur det kommer sig att stadsdelen har fått sitt vackra namn. De flesta tänker förstås på fåglarna och då verkar det rätt naturligt att gatorna med lärknamn och de ursprungliga huvudkvarteren Domherren och Lärkan är anledningen till att stadsdelen fick samma typ av namn. Det finns dock en annan teori som kan vara lite spännande att känna till, nämligen att Berglärkorna, vilket är gammal Stockholmsslang för prostituerade, en gång i tiden höll till just i detta område…

Unik arkitektur

Något som är mycket unikt för Lärkstadens arkitektur är husen som är byggda av tegelsten och som har ett väldigt robust men samtidigt romantiskt utseende. Husen har branta tak som är belagda med vacker koppar eller tegelsten som är glaserad. Med rundade fönsterkupor längsmed taken så är utseendet historiskt och vackert, och dagens renoveringar av hus i denna del av staden måste ta stor hänsyn till den ursprungliga arkitekturen så att känslan förblir den samma. I den norra delen så finns det villor men idag så är det väldigt få av dessa som används privat. Man har istället anlagt många av Stockholms ambassader och kontor till detta område.

Ett område med ambassader

För att ge några exempel på de ambassader som finns i Norra Lärkstaden:

  • Iraks ambassad på Baldersgatan
  • Estland och Nigerias ambassader på Tyrgatan
  • Kinas tidigare ambassad fanns på Bragevägen
  • Saudi-Arabiens ambassad på Sköldungagatan

Det händer att husen i detta område säljs för privat bruk och då handlar det om miljonbelopp. Lärkstaden är en attraktiv stadsdel att bo i med gator som svänger och snirklar på ett charmigt sätt. Till skillnad från många andra plaster i Stockholm där man sprängde bort ojämn mark så lät man stora stenblock få bli kvar och gatorna drogs runtom de ojämna partierna. Flera arkitekter har varit involverade i bebyggelsen i området och många av dessa ritade helt enkelt sina egna bostäder. Dessa står kvar och bidrar till att skapa en miljö som är en av de mest eftertraktade i hela Stockholm.