Tjänster

Garage

Ett garage är både bekvämt och praktiskt. Till att börja med mår bilen bättre av att stå på en torr plats när den inte används, och det blir behändigare att få igång bilen när det är kallt. Tänk att slippa skrapa nedisade rutor varje morgon! För det andra kan ett garage användas till mycket mer än att enbart förvara bilen i. Ett väl planerat och byggt garage ger plats för både hobbyverktygen och trädgårdsredskapen.

Välja garage

Ett garage kan ha många funktioner och se ut på en rad olika sätt. Byggnaden kan enkelt anpassas till olika behov och ge förvaringsmöjligheter för allt som rör din hobby och trädgård. Det garage som också ska fungera som hobbylokal byggs med fördel isolerat. Det ger en varm och ombonad miljö att vistas och arbeta i. Det isolerade garaget gör också att bilen hålls varm under dygnets kalla timmar, vilket minskar behovet av kupévärmare. Tänk att få kliva in i en uppvärmd bil, även när det är många minusgrader ute. Kallgaraget är å andra sidan funktionellt och billigt i drift. Om enbart trädgårdsredskapen och bilen ska hysas i byggnaden, kan det räcka med en enklare konstruktion. Ett kallgarage är också faktiskt det bästa för bilen och dess hållbarhet.

Design och utseende

Ett garage ska hålla för stora påfrestningar. Underarbete, liksom golvbeläggning och konstruktion ska alla hålla hög kvalitet. Samtidigt som garaget ska vara funktionellt behöver det passa in i den miljö som omger huset, och gärna gå i samklang med husets stil och arkitektur. Det allt från materialval till detaljer såsom portar, fönster och färger. Vi på Allerskog & Krantz hjälper dig att bygga ett garage efter dina önskemål och förväntningar.

Rot-avdrag

Om garaget byggs i anslutning till ett redan befintligt hus går det att söka rot-avdrag för arbetskostnaderna för garaget. Då räknas nämligen garaget som en tillbyggnad på huset och enligt rot-avdragssystemet ger det rätt att dra av upp till 50 % av arbetskostnaden vid byggnationen. Detta avdrag gäller upp till 50 000 kr och husägare per år. Detta avdrag kan tyvärr inte nyttjas om garaget byggs som en fristående enhet. Ett sådant garage räknas som en nybyggnation.

Bygglov

För det mesta krävs ett bygglov för att uppföra ett garage. Det gäller oavsett om garaget är en tillbyggnad till huset, eller om det handlar om en fristående byggnation. Det ställs en del krav på byggnaden, för att bygglovet ska godkännas, inte minst vad gäller placering och brandsäkerhet. Ventilationen är en annan viktig detalj som behöver planeras ordentligt, liksom att eventuella golvbrunnar uppfyller de krav som finns för oljeavskiljning och liknande. Vi hjälper dig gärna med alla handlingar och ritningar som behövs för att få bygglovet.

Ibland bygger vi ett garage i delar i vår verkstad. Flera gånger har vi sprängt in ett garage i berget och gjutet golv, tak och väggar och fyllt över det så det bara är infart och portar som syns. Vid ett tillfälle byggde vi ett insprängt garage med infart i ena änden och utfart i den andra. Det garaget innehåller även en skjutbana.

Arkitekt: Bratt lifestyle architecture

Referenser

Under de år vi drivit Allerskog & Krantz har vi gjort många jobb som vi är extra stolta över. Här är ett axplock av dessa.

Läs mer »